הגיע הרגע הזה שאת מתחילה לחוש דגדוג קל, איזו תחושה של חוסר שביעות רצון (ככה זה מתחיל בדרך כלל) שכנראה אומרת שאת כבר לא רוצה / יכולה להישאר במקום העבודה הנוכחי שלך. אפילו הגעת לשלב שאת רק מגששת את שוק העבודה בחוץ ומתחילה להבין שבעצם כבר התחלת לחפש.
ואז מגיע הרגע השני, הרגע בו את מבינה שאת צריכה לשלוח קורות חיים. מעודכנים. כאלו שמשקפים אותך ואת היכולות שלך. ומה שיש לך היום הוא קצת מפעם כי כבר זמן מה שלא חיפשת עבודה ולא הספקת לעדכן את הקובץ ואת יודעת… החיים עצמם.
רגע לפני שאת שולחת במהירות ההקלדה את קורות החיים שלך לאוויר העולם, עצרי שנייה וחשבי ברוגע מה הצד השני מחפש. אותו צד שני שלא מכיר אותך (עדיין) ולא ראה אותך (עדיין) וכרגע את עוד שם על דף קורות חיים עבורו.
הגיוס הוא חלק מהעבודה שלנו. במהלך השנים כבר השכלנו ללמוד מה גורם לנו כמראיינות שמתחילות עם סינון קורות חיים, במקרה הרע לעיין פחות מ- 3 שניות על קו״ח ובמקרה הטוב לרצות ולזמן את אותו/ה מועמד/ת לראיון עבודה.
אנחנו פה כדי לשתף את הניסיון, והידע שלנו על מנת לכוון ולדייק כל אחת מכן לתפקיד הנחשק.
המאמר נכתב בשיתוף יעל שטרית – מנהלת משרד עורכי דין מזה 8 שנים, אחראית על מערך צוות המזכירות וראיונות העבודה, חברת קהילת הוונדר-וומן של המשרד ועמית סגל – בעלת חברת ASP המתמחה בייעוץ אדמיניסטרטיבי, גיוס והכשרה של מנהלות משרד ומנהלת את קהילת מנהלות המשרד של ישראל “הוונדר-וומן של המשרד” מנהלות משרד מתייעצות“.
סבבה הבנתי, אז איך מתחילים?
קודם כל תדייקי ותמקדי. זה רק נשמע דומה ויחד עם זאת שונה.
דיוק – תכתבי מה את באמת עושה. אל תקטיני ואל תנפחי שלא לצורך, בסופו של דבר את תבחני על היכולות שלך אז אל תכתבי שאת עושה דברים כשלמעשה אין לך באמת נגיעה בהם.
מיקוד – יש כאלו שיגידו שקו״ח צריכים להיות גג 2 עמודים. תנסי לצמצם אפילו לעמוד אחד (נו טוב, אם אין ברירה אז 2).
מה לגבי הניסיון? עד כמה לפרט? עד כמה ללכת לאחור בזמן?
אין צורך לכתוב בקו״ח עבודה שעבדת בה חודשיים או חצי שנה, זה יכול להתפרש על חוסר יציבות. עדיף שתציגי את זה כפרויקט. זה נראה טוב יותר וזה לא מוביל לדעה קדומה. גם אין צורך לרשום שעבדת במקדונלד'ס או בכל עבודה אחרת לפני, אחרי הצבא או במהלך הלימודים שלך באוניברסיטה. אלא אם כן עכשיו השתחררת 😊
ועכשיו, בואי נתחיל….
לפני שאת שולחת קו״ח למשרה מסוימת, רצוי ומומלץ שתקדישי ותקראי את דרישות המשרה ונתוני התפקיד ואז קראי שוב. אחרי שהבנתי כדאי שתשאלי את עצמך את השאלות הבאות:
חישבי לעומק האם את חושבת שזה התפקיד שאת מחפשת?
- האם מיקום המשרה מתאים לך? (מחקרים הראו שמי שנוסע עד- 40 דקות למקום העבודה הוא אדם מאושר יותר😀)
- האם שעות העבודה מתאימות לך? (אם רשום למשל משרה: “מלאה עם אופציה לש״נ (שעות נוספות)”, כנראה שזו לא משרה מתאימה במידה ואת מחפשת “משרת אם”)
- האם אותה חברה (במידה ומצוין שם החברה) היא החברה בה תרצי לעבוד? (ואל תחששי לערוך סקר קצר בגוגל)
- ציפיות שכר – בואי נשים את הדברים על השולחן.
בימים אלו אנו עובדות בקהילה על יצירת טבלת שכר שתוכל לעזור לך להבין ולתאם ציפיות אבל עד אז, ציפיות שכר הן שלב קריטי בתהליך.
- אם שלחת קו״ח לתפקיד של מזכירה או פקידת קבלה ככל הנראה המשכורת המוצעת תהיה בהתאם, וכך גם לתפקיד של מנהלת אופרציה, מנהלת משרד, משרד ורווחה וכיוב'.
- אם את רגילה למשכורות של 5 ספרות, מלכתחילה אל תגישי מועמדות למשרה עם שכר נמוך וידוע מראש. תחסכי למגייסת זמן מעבר על קורות חיים מיותרים, תחסכי לעצמך מגייסת שלא חוזרת אליך ובעיקר, תציגי את עצמך כמקצוענית מההתחלה על ידי זה שתשלחי את קורות החיים למשרות המתאימות לך גם מבחינת ציפיות השכר.
- גם אם תזומני לראיון ובסוף תמצאי את עצמך מתפשרת על השכר, יש סיכוי שבאיזשהו שלב תרגישי שהתפקיד “קטן עליך”, בהתאם לזה תדעי שהמשכורת לא הולמת את היכולות שלך (אלא אם החלטת שאת ״מורידה הילוך״ וזה מה שאת מחפשת כרגע).
- אם רשום שהתפקיד הוא ״מזכירה״ או ״פקידה״ ואת מחפשת תפקיד רחב יותר של ניהול משרד תביני שככל הנראה יש פונקציה כזו באותו מקום (או אולי לא אבל זה לא מה שמחפשים) ולא יעזור שתשלחי קו״ח בהם יצוין שניהלת חצי מהחברות במשק או לחלופין שתרשמי שאת מזכירה בכירה (המילה בכירה היא מילה מאד סובייקטיבית אלא אם זה חלק מהגדרת התפקיד שלך בעיני החברה (ולא רק בעיני עצמך), ובכלל בקו״ח חשוב לרשום בצורה מאוד אובייקטיבית נתונים “יבשים”.
- מעסיקים מחפשים מישהי שמחפשת יציבות ולרוב השאיפה היא לעובדת שתישאר לפחות שנה-שנתיים – ואם יורגש מהתחלה שזוהי פשרה עבורה, רוב הסיכויים שהיא לא תתקבל לעבודה גם אם היא מוכשרת לתפקיד. אף מעסיק לא רוצה עובדת שמרגישה ממורמרת, לא במיצוי עצמי ומקבלת שכר שמתחת ליכולות שלה. זה יכול להחזיק מעמד עד גבול מסוים.
אוקיי, החלטת ״זה התפקיד שאני רוצה!״ עכשיו רק נשאר לשלוח קו״ח. אז שזהו ש..
רגע לפני שאת ״משגרת״ את קו״ח, הנה עוד כמה כמה טיפים לקורות חיים מנצחים:
- פונט – דבר ראשון תבחרי סוג אחד של פונט ותשתמשי לכל אורך כתיבת קורות החיים.
- עיצוב – העיצוב היחידי בו תשתמשי הוא הבלטה (B) של מילה, מעבר לזה עזבי את העיצובים לעבודות בית הספר של הילדים או לאלבומים המשפחתיים.
- יישור פסקה – שימי לב שבמידה וקו״ח כתובים בעברית הם ״מיושרים לימין״ וציון שנות העבודה לא ״מתחרבש״ והכיתוב יוצא הפוך – זה יכול לשגע שקוראים את זה (וזה סתם מראה שלא באמת השקעת בכתיבת קורות החיים ועלול להעיד על חוסר רצינות).
- פרטים אישיים – עליך לציין את הפרטים הבאים (ואלו בלבד) בראש קורות החיים:
- שם מלא.
- עיר מגורים – אם למשל את גרה בצפון ומתכוונת לעבור למרכז בתאריך מסוים – צייני זאת. מעסיק מתל אביב שמקבל קו״ח ממישהי מקרית שמונה ככל הנראה יגרוס אותם כי זה פשוט יראה מוזר או טעות (הוא פשוט יחשוב שלא קראת את פרטי מיקום המשרה).
- מס׳ טלפון (כבר קרה שקיבלנו קו״ח ללא טלפון) 🤦🏽
- כתובת אי-מייל.
- קראי את קו״ח מספר פעמים ותני גם לחברה טובה אמא, אבא, אח או אחות לקרוא גם ולתת הערות, לבדוק טעויות הגיה (אנחנו אף פעם לא רואות את הטעויות של עצמנו).
- קצרי את הכתוב ככל הניתן והשתדלי לרשום קצר וקורקטי.
- רשמי את מקומות העבודה המרכזיים שלך.
- פרטי בקצרה מה היו תחומי האחריות המרכזיים שלך בכל מקום עבודה.
- צייני את שנות העבודה שלך בכל מקום. אין צורך להיכנס לחודשים מדויקים. לדוגמא: אם עבדת ממרץ 2016 עד יולי 2018 במקום עבודה כדאי לרשום רק: 2016-2018 (וכמו שנכתב למעלה, עדיף לא לציין מקום עבודה שעבדת בו רק חודשיים. אלא אם תצייני אותו כפרויקט).
- צבא: ככל שאת יותר רחוקה מהשירות הצבאי כך יש להרחיב פחות על התקופה הזאת. אם עשית צבא או שירות לאומי, צייני זאת. אם היית מצטיינת הנשיא זה הפרט היחיד שכדאי להרחיב בו :).
צייני שנות שירות, שחרור בדרגת סמלת (או כל דרגה אחרת), שם היחידה ושם התפקיד.
לדוגמא: 2002-2004: שירות צבאי מלא כמשק״ית קישור וגיוס בפיקוד העורף. שחרור בדרגת סמלת.
11. לימודים:
צייני בקצרה איזה תארים יש לך מאיזה אוניברסיטה או מכללה. גם כאן חשוב להרחיב רק במידה וסיימת כמצטיינת דיקן או בכלל. לדוגמה: תואר ראשון בניהול, האוניברסיטה הפתוחה.
- במקום לכתוב “אני מחפשת תפקיד שאוכל להביא את כישוריי באופן המיטבי” – מומלץ לכתוב מהלב. אבל לא חובה.
- אם את עדיין עובדת במקום עבודה צייני באופן ברור ובולט בראש קורות החיים לפני הפרטים האישיים שלך: אבקש לשמור על דיסקרטיות
ובכל זאת, מה עדיף להשאיר מחוץ לקורות חיים
מצב משפחתי – אין טעם לציין אם את נשואה, רווקה, גרושה עם ילדים גדולים או ילדים בכלל – זה פשוט לא רלוונטי לתפקיד. נוגד את החוק ולא אמור להוות שיקול דעת לקבלה לתפקיד.
תעודת זהות – אין צורך לציין. אנחנו לא בשב״כ 😎
יופי. סיימת לכתוב את קורות החיים,הם עברו הגהה ועכשיו 5 טיפים טכנים:
טיפ 1: תשמרי את הקובץ כ- PDF ותעברי עליו. היתרון של קובץ כזה הוא ששום שורה לא תקפוץ ואף פונט לא יתהפך.
טיפ 2: שם הקובץ – צריך להכיל את המילים הבאות: קורות חיים והשם שלך, לדוגמא: “עמית סגל – קורות חיים” בבקשה אל תקראי לו “קורות חיים מעודכן” או רק את השם שלך – מגייסות מקבלות עשרות אם לא מאות קורות חיים. תראי גם כאן שאת מסודרת, מאורגנת ולא עשית את זה על הדרך.
טיפ 3: הבדילי והבחיני בין חובה ליתרון בהגדרות התפקיד – אם כתוב דרישה או חובה זה אומר שזה לא בגדר המלצה. אז.. אם האנגלית שלך היא סבבה אל תגישי מועמדות למשרה של אנגלית שפת אם. אם פעם מתישהו התעסקת עם אקסל (ולא, הזנת נתונים לאקסל לא נחשב כניסיון עם אקסל) ולמשרה הזו חובה ידע באקסל ברמה של הפניות ויותר, אל תגישי מועמדות, הרי זה יתגלה די בהתחלה ויוביל לעוגמת נפש. אם כתוב יתרון, המשחק הוא כבר אחר לגמרי – זה אומר שהמעסיק היה מעדיף שתדעי אבל אם לא, לא נורא. הכל אפשר ללמד. אבל לפחות יש תיאום ציפיות.
טיפ 4: ישנן מערכות גיוס בשוק היום שאינן יודעות לקרוא קבצי PDF ולכן לא יכולות למיין את קורות החיים לפי מילות מפתח. ממליצה שתמיד יהיו לך 2 גירסאות: אם את שולחת אל כתובת מייל אישית מומלץ לשלוח את קורות החיים כקובץ PDF ואם את מגישה דרך אתר דרושים או מערכת עדיף לשלוח קובץ וורד.
טיפ 5: המערכת מסננת את קורות החיים לפי מילות מפתח ולכן מאוד חשוב שהן תופענה בקורות החיים שלך בהתאם לדרישות התפקיד שפורסם.
יששש! עכשיו, הכל מוכן לשלב הבא והאחרון. (קול תופים) ״המכתב הנלווה״.
אם את מגישה קו״ח לתפקיד שהגעת אליו דרך מכר, המכתב הנלווה חשוב עוד יותר… גם במקרה שאת פונה דרך חברת כח אדם.
“בהמשך לשיחתנו הטלפונית (להתכתבות בפייס, וואטסאפ, פגישתנו וכד׳) אני מצרפת את קו״ח שלי.”
צייני איזו מסגרת של תפקידים את מחפשת. תשתדלי לרשום 2-3 סוגי תפקידים שיש ביניהם קשר כלשהו.
אם חסר לך משהו במקום העבודה הנוכחי שהיית רוצה שיהיה במקום העבודה הבא חשוב שתצייני את זה.
למשל:
“אני מחפשת מקום עבודה עם עצמאות וחופש פעולה.” חשוב שיבינו מה זה אומר עצמאות / חופש פעולה, אצל כל אחד ואחת זה אומר משהו אחר.
המכתב הנלווה זה המקום להביא לידי ביטוי את האישיות שלך. זה המקום לציין מדוע את מחפשת לעזוב את המקום הנוכחי (במידה ואת עדיין עובדת) או לציין מה את מחפשת לעשות ובמה את פשוט טובה (ותשתדלי להתאים זאת לתפקיד המוצע).
כמובן שחשוב שהדברים יהיו נכונים ואותנטיים (אחרת יגלו זאת מהר מאד בראיון העבודה במידה ומדובר במראיין/ת מיומנים).
בנוגע לשעות עבודה – אם את לא מוגבלת בשעות עבודה והעבודה היא החיים עבורך ויש לך יכולת ונכונות לעבוד שעות נוספות – צייני זאת.
אם את מחפשות עבודה “גמישה” בשעות צייני זאת ואם את יכולה, צייני שתוכלי לתת גם X ימים ארוכים.
ולסיום סיומת מומלץ לכתוב משפט אחד מסכם לגבי האישיות והאופי שלך, למשל: “אני אדם חיובי, מסור למקום העבודה, יש בי המון מוטיבציה להצליח בכל תפקיד בו אעסוק“.
וגם מילה קטנה על רשתות חברתיות.
מגייסים גם מסתכלים על הפרופיל האישי, על תמונות הלינקדאין, ובכלל על מה שיש לך במה שנקרא ה”נכסים הדיגיטליים” שלך והם מסתכלים ובוחנים את זה מנקודת המבט של הלקוחות שלהם, אופי החברה אליה הם מגייסים, אופי האנשים וכיוב'.
במילים אחרות, תדאגי שהניראות של המדיה החברתית שלך תהיה בהלימה עם מה שאת מחפשת ומבקשת לעצמך. חשוב שתדאגי לתמונות ייצוגיות שלך בפרופיל המקצועי שלך (אם יש לך כזה) בלינקדאין, תדאגי שמקומות העבודה שלך יהיו מעודכנים גם שם ותדאגי לכתוב בשורת התקציר למעלה, מי ומה את. לדוגמא:
אז כדי לקבל את היחס שאת ראויה לו, כדי שיקראו את קורות החיים שלך, כדי שישתקף מהם הניסיון שלך, הידע שלך והיכולות שלך, תשקיעי בקורות החיים שלך.
הם ואת לגמרי שווים את זה.
בהצלחה!
מחפשות/ים עבודה?
כאן ניתן להצטרף לקבוצת משרות אדמיניסטרציה וניהול משרד – זה כאן
*המאמר מנוסח בלשון נקבה מטעמי נוחות אבל פונה לשני המגדר*
© כל הזכויות שמורות לעמית סגל איי. אס. פי
תגובות פייסבוק
תגובה אחת
השארת תגובה
עמית, תודה רבה על הפוסט ,
מחדד לי בדיוק את הדברים שהייתי צריכה 🙂